onsdag 22 juli 2009

Gjutning del 1 av 3

Nu är det gjutet. Först vill vi säga: Stort tack till alla som var med och hjälpte till. Allt flöt på så bra med både gjutningen och vädret att alla inte ens behövdes. Men det var skönt att vi nästan var för många för vi hade behövts om nått gått på tok. En miss var en kylslang som inte var najad på två meter. Den flöt upp och vi var tvungna att sätta fast den innan vi kunde fortsätta. En annan miss var att på betongstationen räknade de med att vi skulle vara klara på tre timmar, först sa de två, men det tog fem timmar innan vi hade pumpat klart. Killen som skötte pumpen blev jagad för han skulle vidare till en annan gjutning där de stod och väntade. Totalt pumpade vi ut 39,8 kubik betong, ur sex lastbilar. Egentligen var det bara två lastbilar som gick skytteltrafik mellan oss och betongstationen. Vädret höll sig från regn men däremot så blåste det en del så betongen torkade lite snabbare än vi hade räknat med så några av oss fick skjuta på lunchen och äta ur matlådor på plats. Här kommer en massa bilder delat på 3 inlägg för att visa vår dag.

Kl. 07.58 - Hela arbetslaget, förutom mig som skötte kameran, står på plats och inväntar första lastbilen med betong.

Kl. 07.59 - Pumpbilen har vecklat ut sin pump. Den har en räckvidd på 30 meter. Lite kul var att den syntes ganska lång väg i grannskapet.

Kl. 08.00 - Första lastbilen är på plats och ska precis börja hälla ner betong till pumpen.

Kl. 08.01 - Här kommer det. Nicke skötte själva munstycket. Han riktade vart betongen skulle hamna, medan killen som skötte pumpbilen riktade det stora armen och satte på och av pumpen. Först fylldes kanterna och sedan själva golvet.

Kl. 08.02 - Far gick efter med vibratorn. Den ser till att det inte blir några luftbubblor i betongen som annars kan påverka hållbarheten. När de sedan började med golvet gick far också med mätinstrumentet och kollade höjden. Simon gick bredvid med en raka för att kunna ta bort eller skjuta till betong beroende på höjden.

Inga kommentarer: